Samo angeli znaju

Ova zanimljiva tura spaja nekoliko potpuno različitih dijelova Hrvatske.
Krenut ćeš iz Zagreba prema jugu i kroz sat vremena doći u prvi od spomenutih dijelova, Gorski kotar. Gotovo cijelo vrijeme prolazit ćeš kroz planine i nepregledne šume. Zrak je prohladan, prometa je malo i to ti daje slobodu da se koncentriraš na samo jednu stvar – cestu. A ona, kao da se namjerno izvija kako bi te još malo zavela i navukla da s njom još žustrije zaplešeš. Gorski kotar skriva mnoge tajne, a koje ćeš od njih otkriti ovisi i o tome koji ćeš motor izabrati. Ne možeš pogriješiti s izborom motora jer će ti svaki od njih dati ono najbolje što ima. Želiš ukrotiti Yamahu MT-09 Tracer (link na njega), iskorisiti svaki zavoj magistrale i još malo više zaposliti adrenalinsku pumpu ili želiš na drugom motoru guštati laganije, skrenuti s glavne ceste i obići ljepote koje su rezervirane za one strpljivije (a njih, vjeruj nam, ima gomila)? Kreneš li laganije čekaju te potoci, kanjoni, jezera, proplanci, planinarski domovi, vidikovci i preukusni domaći specijaliteti koji počivaju na plodovima šume.

Svejedno je koji način izabereš jer prije ili kasnije doći ćeš do drugog dijela ove ture, Primorja. Prvo slijedi skidanje barem jednog dijela moto odjeće, a potom jedna poslastica za sve nas, Grobnik. Najpoznatija hrvatska trkaća staza počastit će te pravom bukom i mirisima u kojima može uživati jedino pravi petrolhead. Zgrabi nešto za jelo i osvježavajuće piće, sjedni u gledalište i upijaj dojmove! Nakon Grobnika vodimo te na jednu od najljepših cestovnih dionica u regiji od Moščeničke Drage do Plomina, legendarnu Plominku. U jednom trenutku uživat ćeš u gotovo savršenim zavojima, u drugom u nenadmašnom pogledu prema morskom plavetnilu i otoku Cresu, a u trećem ćeš imati osjećaj da nisi jedini koji je od Grobnika odlučio zajahati Plominku. I bit ćeš u pravu.

Plominka te vodi prema trećem dijelu ture, središtu Istre. Njezine pitome ceste vodit će te do najmanjeg grada na svijetu Huma, Pazinskog kaštela koji se nadvija iznad istoimene jame, Berama, Buzeta te Motovuna i Grožnjana koji gledaju jedan prema drugom i nadvisuju se iznad plodne doline rijeke Mirne i prastare Motovunske šume. Svaki će te od njih privući da u njemu ostaneš još malo dulje. Nema problema jer ponude soba i apartmana u srednjovjekovnim kućama i raskošnim vilama ne nedostaje, a hrana je, pogađaš, fenomenalna! Okuse karakteristične samo za unutrašnjost Istre mogu nadmašiti jedino njihova vina.

Preko unutrašnjosti, još uvijek pod snažnim dojmom, dojahat ćeš do zadnjeg diijela ture, zapadne obale Istre. Od svojeg sjevera do juga, od Umaga do rta Kamenjak trebat će ti znatno dulje nego što navigacija sugerira. Zašto? Novigrad, Poreč, Limski fjord, Rovinj, antička Pula… Treba li uopće više objašnjavati?
A kada misliš da bolje ne može biti, krenut ćeš natrag drugim putevima i opet te čeka nekoliko stotina kilometara čistih, nepatvorenih novih užitaka.

Preporučeno trajanje ture je između tri i četiri dana što je, prema našem mišljenju, minimalno vrijeme da uspiješ upiti sve što ti ona ima za pružiti. Samo zamisli, pošalji nam upit i izrazi svoje želje ili nam daj otvorene ruke i složit ćemo turu s posebnim Rambler začinom.

Klikni desno i konačno saznaj ono što samo angeli znaju.